Държавната консолидационна компания е напът да загуби дело за цесия за

...
Държавната консолидационна компания е напът да загуби дело за цесия за
Коментари Харесай

ДКК е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лева

" Държавната консолидационна компания "  е напът да загуби дело за цесия за 25 милиона лв.. Това съобщи на брифинг изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров, предава Българска телеграфна агенция.

ДКК е купила през 2018 година за тази сума дълг на компанията " Кемира " на стойност 75 млн. лв., като чака облага от 50 милиона лв.. " Кемира " обаче не заплаща и се завежда дело. В края на март тази година съдът е изискал от ДКК оригиналите на анексите, с които дългът е трансфериран на ДКК, само че те не могат да бъдат открити, изясни Венцислав Димитров. 

" Ние сме комерсиално сдружение и имаме корпоративни, а не политически ползи. Максимално бързото излекуване на компанията включва проверка и промяна на пропуснати дейности. Ние сме страна по търговски спор, в който желаеме почти 75 млн. лв.. За тази сума са платени към 25 млн. лв. на заемодател по действителен търговски спор. Купуваме дълг за 25 млн. лв. през 2018 година и при непринудено осъществяване ще получим 75 млн. лв. или 200% облага ", сподели Димитров. 

В момента има изпълнителен иск против длъжника и юристът е завел претенцията през лятото на предходната година по допустимо най-подходящия метод, изясни изпълнителният шеф на ДКК. По-късно длъжникът е направил възражения, в това число и по достоверността на документите. Съдът желае истинските документи, с цел да се потвърди достоверността на настояването от страна на ДКК. Липсват ни най-важните документи - анексите за цесия и бранителят може да изиска да не заплаща по отминалост, добави той. 

" Бившият шеф на ДКК Смиляна Митова не е уведомила нито проверяващите органи, нито принципала (Министерството на стопанската система и индустрията) за поисканите от съда истински документи, като се е задействала едвам при започване на юли. Изпуснали сме опцията да желаяме трети лица да дават истинските документи ", изясни Венцислав Димитров. 

В момента на завеждане на делото отминалостта за погашение на дълга още не е била изтекла, посочи Иван Зангочев, член на Съвета на шефовете на ДКК. Държавните такси по делото са 700 000 лв.. Следващото съвещание на съда по него ще е през октомври. Може да се окаже, че срокът за предоставяне на истинските документи в съда е изминал. Фирмата " Кемира " към този момент е с поискана неплатежоспособност. 

Договорът за цесия на дълг с " Кемира " не е единствен за ДКК, само че е най-големият, сподели Иван Зангочев, като даде обещание повече информация за комерсиалните контракти на ДКК. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР